close menu



 

Located near Union Square in San Francisco, this small museum took over a brick and concrete structure on Sutter Street originally built in 1926 as the Elizabeth Arden Salon. The beautiful iron gate was modified to comply with handicap accessibility rules and leads to the forecourt sculpture garden. The Deco-styled façade was transformed with new aluminum framed entry door and crisp new stainless steel cut-out logo signage, proclaiming its new use as a museum. Inside the museum store greets visitors and acts as a billboard for current exhibits. Its curves lead you into the tore or divert you to the galleries beyond. Many key old structural elements were kept and showcased such as the massive riveted steel I-beam columns and irregular brick walls. Walnut was used extensively for window frames in the store skin or for display cases and reception desk and serve to balance the hard brick, steel and concrete surfaces. Because the museum planned on displaying objects sitting on the floors, wood or carpet was ruled out—a quarter-inch thick pour of Ardex was used to create a concrete looking durable floor finish instead.

GENERAL CONTRACTOR: CCI
PHOTOGRAPHY: John Sutton


SF MUSEUM OF CRAFT + DESIGN