close menu



 

This new contemporary home was commissioned by a design-loving family in Boulder, Colorado who had just purchased a house on a corner lot and wanted to build something new and contemporary with views of the Flatiron mountain range beyond. Working over a distance was easy with extensive 3D modeling leading the way.

Though not on a super-busy corner, limited openings to the street were utilized counter-balanced by extensive glass and access to the side and rear yards. A detached garage was necessary because of off-street parking access from an existing alley that ran behind the house, so a breezeway connecting roof was designed to join the structures visually and provide cover in snow and rain.

Hydronic radiant heated floors run throughout and large windows reveal selective views to the neighborhood. Exposed steel beams and wood framing tell the story of structure inside. White-white kitchen and baths provide clean neutral environments for food and bathing. Upstairs high ceilings allow clerestory windows inviting light but not view. The master bedroom is aimed at the Flatiron Mountains as is the large wraparound walking deck with flying roof overhead, all clad in red cedar.

Much was learned about the local Colorado building environment along the way, guided by nearby structural engineers and contractor. Boulder has strict sun-shadow rules where 3D modeling was critical to show compliance. Energy and heat-loss concerns limited glazing at certain exposures but allowed us to open things up elsewhere. This home is a great example of working within a strict budget and achieve high design quality results.

GENERAL CONTRACTOR: Morningstar Homes
PHOTOGRAPHY: Patterson Architecture + Interior Photography

 


BLUEBELL