close menu



 

A 6,000 square foot 2-story new home complex in Milpitas was designed to facilitate the owners’ large business parties and gatherings, to have rooms for the kids to come back to upstairs, and a ground floor master suite with a huge walk-in closet. Several separate structures make up the dwelling: The main house, 3-car garage with carport for overflow parking, and a separate entertainment and recreation building separated by a courtyard from the main house.

The business activities include gatherings in the hundreds of people, so parking was maximized and guests can flow in through a separate gate to party in the courtyard and recreation building. Inside this structure is a wet bar, billiard room, workout gym and home theater. The main house ground floor has formal and informal living rooms, open kitchen and master suite with views and expansive windows in every direction. The house is sited on the crestline of a hill with views of the San Francisco Bay and private golf course below. The indoor-outdoor aspect of the house is further accentuated with outside living and dining areas.

High ceilings and expansive glass walls dissolve the sense of enclosure taking advantage of the site’s openness and privacy. The owner’s suite is downstairs in anticipation of aging-in-place, and upstairs there are three bedrooms and four bathrooms plus a sitting area lounge and casual TV loft area.

The house sits on one acre at the top of a low hill range overlooking Milpitas. The city was very cognizant of the importance of keeping a low profile at this crestline and required extensive story poles and photo evidence of the proper height and siting so as not to be seen from certain selected vantage points. The house construction has broken ground and is due for completion at the end of Summer 2020.

GENERAL CONTRACTOR: JCD Builders Inc.
LANDSCAPE DESIGN: Morf Chang Landscape Architecture / ODS Architecture


VIEW
BEFORE
PHOTO

CALERA CREEK