close menu



 

A makeover of a small row-type home in San Francisco with a budget conscious agenda and big ambitions. The street façade featured beautiful Deco-inspired window details of big and small circles intricately construction and of course, these were preserved. A surgical remodel meaning not everything was touched or re-done, just what fit into the owner’s wish list priorities.

The main thing was to remove an unattractive lean-to addition that was added to the rear of the house, and come up with a holistic design that made everything better. Basically leaving the street façade as-is but doing a six-foot addition to the rear solved everything. Working within San Francisco’s planning rules, we developed options for a simple contemporary box within which an open plan kitchen, dining and living room could live, and upstairs an expanded master bedroom suite was developed. Otherwise, several bedrooms and stairs were left alone to keep costs in control. A previously inaccessible garage basement was opened up with a new stairway to the very large hillside backyard.

Inside a new large open kitchen with bar stool seating at the island faces a dining and living room with walnut cabinets, white Caesarstone countertops and stainless steel appliances. As we like to do, the large Julien kitchen sink faces the view of the yard. A clever new pantry hallway leads to a tucked-away powder room.

Inside a new large open kitchen with bar stool seating at the island faces a dining and living room with walnut cabinets, white Caesarstone countertops and stainless steel appliances. As we like to do, the large Julien kitchen sink faces the view of the yard. A clever new pantry hallway leads to a tucked-away powder room.

Interior design work included selecting all colors and materials include paint colors, countertops, cabinets, and in addition we helped source and purchase the furniture and fabrics including bar stools by Sossego, dining table and chairs from the Up series by Huppe Magnolia, a HEWN dining console, and Plank coffee table by BassamFellows. To complete this we had two existing comfortable armchairs re-upholstered in a fabric that became a nice accent to the neutral tones of the other pieces. Lighting completed the furnishings ensemble with a Herculeum ceiling pendant by Mooi and a corner placed floor lamp that has Deco forms by FLOS. Last, we helped place and locate where to put their existing art collection.

The total budget was a factor and the owners made good decisions and stuck to them. Re-using their existing appliances and refinishing existing hardwood floors helped keep costs in check. We brought in several general contractors for competitive estimates and oversaw construction through completion, helping to maintain design quality which was the goal.

INTERIOR DESIGN: ODS Architecture
GENERAL CONTRACTOR: Conscious Construction
PHOTOGRAPHY: Treve Johnson Photography


VIEW
BEFORE
PHOTO
VIEW
BEFORE
PHOTO
VIEW
BEFORE
PHOTO
VIEW
BEFORE
PHOTO

SAN FRANCISCO